Novosti

Novo istraživanje mijenja percepciju liječenja raka dojke

Bakterije koje žive u tijelu, poznate kao mikrobiom, utječu na mnoge bolesti. Većina istraživanja je provedena na  mikrobiomu u crijevima ili bakterijama u probavnom traktu no već dugo istraživači razmišljaju i o ostalim mikrobima u našem tijelu.

Tako se posumnjalo da postoji mikrob u tkivu dojke koji igra ulogu u karcinomu dojke. Da bi vidjeli kako tu stoje stvari krenuli su uspoređivati različitosti u bakterijskom sastavu tkiva dojke zdravih žena i žena s rakom dojke. Tako su otkrili da zdravo tkivo dojke sadrži više bakterijskih vrsta Methylobacterium,.

“Ovaj nalaz otkriva novu perspektivu u borbi protiv raka dojke i prva je studija koja istražuje tkivo dojke i udaljena mjesta tijela zbog bakterijskih razlika”, rekao je dr. sc. Charis Eng glavni direktor genomske medicine Cleveland Clinic Instituta i direktor Centra za personaliziranu genetsku zdravstvenu zaštitu. “Naša nada je pronaći biomarker koji će nam pomoći da brzo i lako dijagnosticiramo rak dojke. U našim najluđim snovima nadamo se da možemo koristiti mikrobiomike i prije nego se rak pojavi kako bi ga prevenirali s probioticima ili antibioticima”.

Osim otkrića Methylobacterium, tim je otkrio da uzorci urina bolesnika s rakom imaju povećane razine gram-pozitivnih bakterija, uključujući Staphylococcus i Actinomyces. Potrebne su daljnje studije kako bi se odredila uloga koju bi ti organizmi mogli igrati u karcinomu dojke.

Iako sada treba detaljnije zaroniti u ovu temu, ovo je prvi korak u boljem razumijevanju značajne uloge bakterijske neravnoteže u karcinomu dojke i daje naslutiti mnoge mogućnosti u drugačijem pristupu preveniranja i liječenja raka.

Bez obzira što još ne znamo sve detalje, nedvojbeno je dobro održavati balans bakterija u nama, stoga su probiotici odličan izbor.