Novosti

Probiotici, prebiotici i postbiotici kao ključni faktori očuvanja intimnog zdravlja

U današnje vrijeme prilično smo svjesni da je kvalitetna i uravnotežena prehrana ključna za održavanje optimalnog stanja našeg organizma. Istu takvu paralelu možemo povući i kada je riječ o našem intimnom zdravlju – vaginalnom i reproduktivnom zdravlju.

S obzirom da su crijeva naš najveći imunosni organ i svojevrsna „tvornica“ bakterijskih kultura, za njihovo pravilno funkcioniranje potrebna nam je kvalitetna stanična komunikacija. No kako ju postići?

Najintuitivniji način postizanja sklada mikrobioma u crijevima, a posljedično i u reproduktivnom sustavu, jest raznovrsna i protuupalna prehrana. Njome osnažujemo naš imunitet i smanjujemo mogućnost bakterijskih vaginoza, gljivičnih oboljena Candidom te infekcija urinarnog trakta Echerichiom coli. Takva prehrana pretpostavlja već dobro poznate prehrambene namirnice poput hladno prešanih biljnih ulja, cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća, unosa morskih plodova ribom te umjerene konzumacije mesa.

S obzirom na današnji ubrzani stil života, često puta nismo u mogućnosti optimizirati svoju prehranu onako kakao bismo željeli, pa se nameće pitanje – što nam dodatno može pomoći, a dostupno je u prirodnom obliku direktno iz hrane?

Redoviti unos probiotika, prebiotika i postbiotika u preventivne i terapeutske svrhe nameće se kao ključno pitanje na koje svatko od nas treba pronaći vlastito riješenje.

Sinergija probiotika (žive kulture bakterija nastanjene u zdravom organizmu) sa prebioticima (neprobavljivi oligosaharidi koji služe kao hrana probioticima i omogućuju bioraspoloživost minerala) rezultiraju stvaranjem postbiotika (metaboličkih produkata probiotika različitih signalnih svojstava u vidu imunomodulirajućih, protuupalnih i antioksidativnih aktivnosti).

Upravo postbiotici su molekule zaslužne za eliminaciju patogenih mikroorganizama a djeluju na smanjenje odnosno održavanje poželjne pH vrijednosti. Jedan od najpoznatijih postbiotika je bakteriocin, peptid koji ima bakteriostatsko i bakteriocidno djelovanje, što mu daje sposobnost smanjenja i uništavanja nepoželjnih prisutnih patogena.

Najpoznatiji klasični prehrambeni izvor probiotika su fermentirani mliječni proizvodi s visokim udjelom Lactobacilla, kiselo zelje, fermentirani čajevi i sl., dok prebiotici uključuju namirnice poput češnjaka, artičoka, banana. Unos ovih prehrambenih namirnica pomaže u očuvanju dobrih bakterija i posredno u održavanju prirodne vaginalne flore uz jačanje našeg imunološkog sustava.

Ali kako djelovati kada nam je potrebno „brže“ riješenje kod već narušene ravnoteže intimne flore?

U domeni prevencije i pomoći pri liječenju vaginalnih infekcija uzrokovanih različitim sojevima bakterija, virusima i gljivicama važno je zapitati se na koji način možemo lokalno ubrzati proces smanjenja upala ili komplementarno djelovati kod jačih vaginalnih oboljenja.

Kao što svakodnevno pružamo njegu svojem licu, zubima i rukama, zaštitna njega potrebana je također i intimnom području. Acidosalus vaginalete potiču osjećaj svježine, aktivno riješavaju probleme suhe vaginalne sluznice, te  na prirodan način osiguravaju uvjete u kojima se upale i nelagoda smanjuju ili potpuno nestaju.

Primjena kombinacije beta glukana, kantariona, ulja češnjaka, propolisa te probiotičkih sojeva u formi vagitorija (Acidosalus vaginalete) kao i oralni unos probiotika, prebiotika i postbiotika (Acidosalus Forte pripravak) mogu nam dati kvalitetan odgovor u borbi protiv nepoželjnih bakterijskih stanica.

Aktivirajte svoje obrambene resurse što prije, jer ponekad su kvalitetne zdravstvene navike puno efikasnije od zakašnjele terapije!

Blog napisao: Matea Smojver, univ.spec Food quality/safety

Izvori i znanstveni članci:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071153/

https://www.researchgate.net/figure/Outline-of-Prebiotics-Probiotics-and-Synbiotics_fig1_336677615

https://www.mdpi.com/2306-5710/6/2/26/htm

https://www.nature.com/articles/s41598-019-40304-3