Novosti

Konzumacija probiotika potiče mršavljenje, smanjuje BMI

Konzumacija probiotika, takozvanih ‘dobrih bakterija’, može smanjiti tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase (BMI) prema novoj meta-analizi objavljenoj u International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Mnogo se raspravljalo o dobrobitima probiotika za zdravlje probavnog sustava. Dodaci probiotika, koji se često dodaju jogurtima, mogu podržati opće dobro, osim poboljšanja imuniteta. Međutim, nedostaju dokazi o blagotvornim učincima probiotika.

Istraživači s Odjela za kardiologiju, Taizhou People’s Hospital, Taizhou, Kina kombinirali su nalaze 25 randomiziranih ispitivanja na ljudima koja su istraživala utjecaj konzumacije probiotika na tjelesnu težinu i BMI u više od 1900 zdravih odraslih osoba. Otkrili su da je uzimanje probiotika smanjilo BMI i tjelesnu težinu s najvećim smanjenjem BMI-a kod odraslih osoba s prekomjernom težinom. Zanimljivo je da je uzimanje više od jedne vrste probiotika i uzimanje probiotika 8 ili više tjedana rezultiralo povećanim gubitkom težine.

“Do danas je dosta istraživača istraživalo učinke probiotika na tjelesnu težinu i BMI, bez dosljednih rezultata”, navodi glavni autor Qingqing Zhang. Ono što je značajno u vezi s ovom studijom je da su na temelju nalaza iz 25 uključenih studija istraživači otkrili da je konzumacija probiotika dovela do umjerenog smanjenja tjelesne težine i BMI-a.

Iako je količina gubitka težine dokumentirana u ovoj studiji bila minimalna, čak i malo smanjenje može imati goleme dobrobiti za javno zdravlje smanjenjem bolesti povezanih s težinom kao što su dijabetes tipa 2 i visoki krvni tlak.

putem: sciencedaily.com