Novosti

Nepobitni dokazi savršene prevencije bolesti

Svakim danom sve je više istraživanja koja govore o snazi probiotika i njihovoj ulozi u imuno sustavu. Ovo ljeto završila je jedno veliko istraživanje u Indiji. Indija je jedna od najugroženijih zemalja što se tiče smrti tek rođenih beba. Sepsa je teška komplikacija bakterijske infekcije koja svake godine dovodi do oko milijun smrtnih slučajeva djece, uglavnom u zemljama u razvoju. Pojavljuje se kada imunološki sustav nije dovoljno snažan u borbu protiv bakterija.Tako su se znanstvenici dali na posao i pokrenuli veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 4.500 novorođenčadi.

Istraživački tim na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Nebraska nakon istraživanja utvrdio je da posebna mješavina dobrih bakterija u tijelu smanjuje učestalost sepsije kod dojenčadi u Indiji za 40 posto. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature, 16. kolovoza.

Prof. dr. Pinaki Panigrahi, prof.dr.sc., profesor, epidemiologija i pedijatrija, Centar za globalno zdravlje i razvoj i njegovi kolege na Fakultetu za javno zdravstvo vodili su međunarodni istraživački tim. Rezultati pokazuju vrhunac petnaestogodišnjeg  istraživanja i moglo bi ozbiljno utjecati na zdravlje djece diljem svijeta.

Posebna probiotička smjesa uključivala je probiotik nazvan Lactobacillus plantarum ATCC-202195 u kombinaciji s frukto-oligosaharidom (FOS), oralnim sintbiotskim pripravkom kojeg je razvio dr. Panigrahi.

Probiotici su žive bakterije i kvasci koji su dobri za naše zdravlje, posebno na probavni sustav. Sintbiotici su kombinacije probiotika s dodatkom FOS koji potiče rast i održava kolonizaciju probiotičkog soja. FOS, prirodno prisutan u majčinom mlijeku i biljkama kao što su luk, cikorija, češnjak, šparoge, banana, artičoka i dr. To je hrana za probiotičke bakterije. Novorođenčadi su davali oralni pripravak sedam dana.

Rezultati istraživanja pokazali su da se sepsa i smrt u prva dva mjeseca djetinjstva smanjivala za 40 posto (više nego dvostruko od očekivanog), a osim toga smanjila se i infekcija dišnih puteva. Učinkovitost koju je dokazala dr. Panigrahijeva studija bila je tako uspješna da je studija prekinuta.

Ovim istraživanjem znanost je dokazala da se primjenom probiotika može uvelike osnažiti imuno sustav i tako prevenirati mnoge infektivne, a i ostale bolesti.