Novosti

T(r)ajna veza između zdravih crijeva i zdrave kože

Vjerujem da ste često puta čuli kako je upravo koža ogledalo općeg stanja našeg organizma. Vjerojatno postoji dovoljno dobar razlog zašto su stručnjaci stali iza ove tvrdnje.

Iako je pretpostavka da postoji značajna korelacija između našeg najvećeg imunosnog organa i naše kože logična, kada bismo zaista bili svjesni koliko prehrana utječe na sveukupno zdravlje i fiziologiju kože, vjerojatno bismo puno više pozornosti posvetili istoj.

Stručna javnost već neko vrijeme ima jednostrani osvrt na svakodnevnu konzumaciju dodataka prehrani s probiotičkim bakterijama kako bi naše tijelo optimalno funkcioniralo. Probiotici su zaslužni za jačanje imuniteta, produkciju serotonina te regeneraciju našeg mikrobioma u cjelini, no također, pozitivni učinak prenose i na našu kožu. Upravo koža predstavlja refleksiju onoga što unosimo u naš organizam. Često puta smo i sami svjedoci da neadekvatna boja, miris i tekstura kože mogu biti odraz neuravnotežene i loše prehrane. Nasuprot tome, sjajna i blistava koža svjedoči uspostavljaju ravnoteže u našim crijevima, a posljedično i na licu. S obzirom da konzumacija oralnih probiotičkih dodataka prehrani regulira rad crijeva, pravilnu apsorpciju hranjivih tvari i imunološkog odgovora dovođenjem hormona u ponovnu ravnotežu, isti proces probiotici rade i na našoj koži. Oni su svojevrsna „zaštitna barijera“ prodoru loših mikroorganizama uz istovremenu produkciju kolagena, hidratacijsku potporu, te aktivnu borbu protiv crvenila, akni i ekcema.

Na našoj koži nalaze se dobre bakterije bez obzira na to koliko često ju peremo i koje surfaktante pritom koristimo. No uz dobre bakterije na koži nalazimo i one manje „dobre“ koje se razmnožavaju čestim i agresivnim čišćenjem lica. Na taj način smanjujemo broj dobrih bakterija puno osjetljivijih od onih patogenih koje onda posljedično bujaju upravo zbog uništavanja heterogene mikroflore lica, a ponekad i zbog negativnih okolišnih faktora poput stresa, lijekova i zagađenja.

Iako danas postoji puno sojeva od kojih možemo očekivati brojne benefite u pogledu kožnih problema, neke od najistraživanijih probiotičkih bakterija za koje su učinci dokazani kroz višestruke studije su Lactobacillus acidophillus, Bifidobacterium lactis te Lactobacillus rhamnosus.

Danas stručnjaci preporučuju kombinaciju vanjske i unutarnje upotrebe probiotika. Probiotičke bakterije će u svakodnevnoj rutini stvoriti jak obrambeni mehanizam naših crijeva i kože, smanjiti djelovanje štetnih faktora na probavu, posljedično i na produkciju kolagena i elastina, te kožu potaknuti na prirodnu sposobnost samoobnavljanja.

Uložite u svoje zdravlje crijeva i kože, a rezultati će doći prije nego što ih budete očekivali!

# Acidosalus Plus dodatak prehrani

# Acidosalus Forte dodatak prehrani

# Acidosalus Gel za lice

# Acidosalus Forte krema

# Acidosalus Rosa krema

Blog napisao: Acidosalus Blog project team

 

Izvori I znanstveni članci:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452231719300120

https://link.springer.com/article/10.1007/s13555-020-00466-9

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6920876/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678709/