Novosti

Postoji li objektivna razlika između tekućih probiotika te probiotika u formi tableta / kapsula / praha?

Probiotički dodaci prehrani dostupni su u raznim oblicima i formama, od kapsula, tableta do praha i tekućina.  Svaki oblik ima svoje prednosti i nedostatke, no pojedini oblici imaju nezamjenjive komparativne prednosti.

Najvažnija karakteristika probiotika nije nužno broj bakterija / sojeva spomenutih na deklaraciji, već sposobnost bakterijskih stanica da stignu do naših crijeva. Konkretno, ako probiotičke bakterije nisu sposobne proći barijeru želučane kiseline i njen nizak pH, neće biti u mogućnosti doći do crijeva i optimalno odrađivati posao koji im je dodjeljen.

Znanstvene studije pokazuju da stope preživljavanja nekih probiotičkih sojeva ne dosežu više od 10 – 20 %, zbog kiselog okruženja u želucu, a kod pojedinih celulozom obloženih kapsula procijenjuje se da i do 96 % probiotika umire u dodiru s želučanom kiselinom.

Često puta zanemarujemo činjenicu da je tehnološki proces taj koji je u velikoj mjeri odgovoran za apsorpciju dodataka prehrani kojih uzimamo – neovisno o tome je li sastav probiotičkih kultura na deklaracijama identičan kod ponuđenih proizvoda.

Tehnološki proces lakto-fermentacije u tekućem probiotiku stvara mliječnu kiselinu kao nusprodukt fermentacije, što znači da bakterijska kultura već živi u kiselom okruženju. Kada bakterijska stanica dođe u kiselo okruženje želuca, ona je već priviknuta na kiseli medij i kao takva može neoštećena nastaviti svoj put prema crijevima. Većina probiotičkih dodataka u formi tableta/kapsula ne može preživjeti želučane kiseline jer nisu inicijalno adaptirani na kiselo okruženje.

Probiotička pića i probiotička hrana su aktivni mediji i bakterije u njima su već u aktiviranom stanju. Lakto-fermentacijom tekućoj podlozi dodajemo žive i aktivne bakterije koje im omogućuju rast i fermentaciju unutar boce. Takvim procesnim usmjeravanjem bakterije rade zajedno kao tim, ne dolazi do međusobne kompeticije/nadmetanja. Konkretno, kada stignu do naših crijeva odmah „kreću na posao“. Određenim suplementima probiotika u obliku tableta i praha treba i do 6 sati da se nasele u crijevima (ako to uopće naprave).

Bitna karakteristika laktofermentacije jest da hrana zadržava svoje vitamine, minerale, enzime i aminokiseline u izvornom obliku (budući da nema zagrijavanja). Bakterije mliječne kiseline čine hranjive tvari još dostupnijima našem tijelu, tako da iz fermentiranog dodatka prehrani izvlačimo maksimum onoga što smo stavili u njega. To se posebno odnosi na sinergiju aktivnih komponeneti – s obzirom da su bakterijama/probioticima potrebni prebiotici da bi krenule u aktivne metaboličke procese tj. povećale razinu korisnih bakterija u crijevima. Prebiotici su biljna vlakna i ponekad nisu uključeni u probiotičke kapsule, ali se nalaze u probiotičkoj hrani i pićima.

Probiotička pića također stvaraju sinergijski učinak među različitim sastojcima. To znači da različite tvari imaju kombinirani učinak koji je veći od zbroja njihovih zasebnih komponenata. Ova sinergija može se dogoditi samo kada su probiotici u hrani ili piću živi i aktivni što im omogućuje tekući kiseli medij – preduvjet za kreaciju postbiotika.

Često smo dobivali upite od naših korisnika zašto ne kreiramo Acidosalus probiotički pripravak u obliku tableta ili praha?

No, sada je i to razjašnjeno – Acidosalus je lakto-fermentirana tekućina koja je ujedno i najoptimalniji format da probiotici budu u svom aktivnom obliku i da ih na najbolji mogući način dostavimo u svoj gastrointestinalni trakt!

Blog napisala: Matea Smojver, univ.spec Food quality/safety

 

Izvori I znanstveni članci:

https://www.researchgate.net/publication/264796370_The_Comparison_of_Food_and_Supplement_as_Probiotic_Delivery_Vehicles

https://www.researchgate.net/publication/257790105_Probiotic_Formulations_Application_and_Status_as_Pharmaceuticals-A_Review

https://www.researchgate.net/journal/1040-8398_Critical_Reviews_in_Food_Science_and_Nutrition

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2014.887055?src=recsys